Operator
Pomoc123: Wyznaczyć normę operatora L, sprawdzić iniekcje i suriekcje.
L:C([1,3])−>ℛ, L(x) =∫1 3 x(t) dt
24 cze 11:19
Adam:
Jest suriektywny, rozpatrz funkcje stałe.
Nie jest iniektywny.
Dla funkcji identycznościowej daje 4, ale to samo daje funkcja
Stale równa 2
24 cze 15:49
Adam:
Jest suriektywny, rozpatrz funkcje stałe.
Nie jest iniektywny.
Dla funkcji identycznościowej daje 4, ale to samo daje funkcja
Stale równa 2
24 cze 15:49
Adam: C jest z jaką normą
24 cze 15:51
Adamm:
Załóżmy że z normą supremum.
Weźmy x(t) tak by || x || = supt∊[1, 3] |x(t)| ≤ 1
wtedy
| L(x) | ≤ ∫13 |x(t)| dt ≤ 2
zatem || L || ≤ 2
Ale weźmy x ≡ 1, to | L(x) | = 2, więc || L || = 2
24 cze 19:01