proszę o rozwiązanie
anna: parametr m dobrano tak że każda liczba rzeczywista jest rozwiązaniem równania
( 4 − m2) x = m2 −3m +2 z niewiadomą x wynika stąd że
a) m = −2
b) m = 1
c) m = 2
d) m =4
ja rozwiązałam że jest to b
23 cze 23:09
jc: I co, dla każdego x, 3x=0?
23 cze 23:12
iteRacj@:
| | ⎧ | 4−m2=0 | |
| 0*x=0 ⇒ | ⎨ | m2−3m+2=0 |
|
| | ⎩ | | |
24 cze 07:16
anna: dziękuję bardzo
ale znalazłam tw dotyczące funkcji liniowej
dla a = 0 i b =0 to wtedy każda liczba rzeczywista jest rozwiązaniem równania
i odpowiedz to " c" czyli dla m = 2
24 cze 16:07
ite:

Dokładnie to samo jest napisane 07:16
0*x=0 ⇔ 0*x+0=0 ⇒ a=0 i b=0
24 cze 16:44
anna: dziękuję jeszcze raz
24 cze 17:13