Zastosowania całek
Lubek: W jaki sposób wyliczyc dlugość łuku z równania y2=4−x2 w przedziale x=[0,1] ?
Po rozwiązaniu y wychodzą 2 rozwiązania y=−√4−x2 v y=√4−x2
Czy długość łuku wyliczamy z obu tych równań?
23 cze 22:35
jc:

Dwa fragmenty o długościach 2π/6 każdy.
23 cze 22:41
Lubek: Dziękuję za szybką odpowiedź
23 cze 22:45
Lubek: Mógłbyś podpowiedzieć jak zabrać się za całke z √1+(−2x/2√4−x2)2 ?
23 cze 22:50
piotr: Po przekształceniu:
| | 2dx | | π | |
∫01 |
| = 2arcsin(x/2)|01 = 2 |
| |
| | √4−x2 | | 6 | |
24 cze 08:30