Wyznaczyć wartość całki
k: Wyznaczyć wartość całki:
∫∫∫V (x2+y2)dxdydz
ograniczonej powierzchniami x2+y2=b2 i x2+y2+z2=a2
gdzie a>b>0 są ustalone V⊂R3
23 cze 21:25
jc: Która część Cię interesuje
x2+y2+z2 ≤ a2, x2+y2 ≤ b2
czy
x2+y2+z2 ≤ a2, x2+y2 ≥ b2 ?
23 cze 21:43
k: Nie ma nic więcej w zadaniu podane. To może niech będzie pierwszy przyadek, drugi chyba uda mi
się rozwiązać samemu na podstawie pierwszego.
23 cze 21:48
jc: x= r cos t
y = r sin t
∫
02π dt ∫
−√a2−b2√a2−b2dz ∫
bpa2−z2} r
2 rdr
=2π ∫
−√a2−b2√a2−b2dz ∫
b√a2−z2 r
2 rdr
| | r4 | |
=2π ∫−√a2−b2√a2−b2 [ |
| ]b√a2−z2 dz |
| | 4 | |
| | π | |
= |
| ∫−√a2−b2√a2−b2 [(a2−z2)2 − b4]dz = ... |
| | 2 | |
23 cze 22:24
jc:
0 ≤ t ≤2π
−√a2−b2 ≤ z ≤ √a2−b2
b ≤ r ≤ √a2−z2
Teraz jest czytelniej.
23 cze 22:27
Paulina: Oblicz całke y=3x2−12x+4
y=6x−12
24 cze 13:36