Granica
Zagubiony w całkach: Witam po raz 3 :
lim(x→0+) lnxln(sinx)=lim(x→0+) ln(x−sinx)
23 cze 21:07
Mila:
NIE!
| | ln(x) | | | |
limx→0+ |
| =H limx→0+ |
| = |
| | ln(sinx) | | | |
23 cze 21:13
Zagubiony w całkach: No w sumie rzeczywiscie
−∞−∞ i L hospital , granice six/x ogarniam juz sobie na yt,
A na przykład juz ostatni przykłąd na dobicie dzisiejszego maratonu:
| | arcsinx | |
Lim(x→0+) ( |
| )1/x rozumiem ze tutaj musze skorzystac ze wzrou |
| | x | |
x=e
lnx i póżniej policzyć grnice pomocniczą potegi?
23 cze 21:36
jc: | arcsin x | | x2 | |
| =1 + |
| + ... |
| x | | 6 | |
Granica = 0, ale gdyby wykładnik był równy 1/x
2, to mielibyśmy e
1/6.
Ale może się mylę?
23 cze 21:50
Zagubiony w całkach: a to rozpisywanie to skad

?
23 cze 22:05
mat: szereg taylora
Moze byc tak jak ty zaproponowales
| | 1 | | arcinx | | | |
ln (arcsinx/x)1/x= |
| ln( |
| )= |
| =[0/0] bo arcsinx/x→1 gdy |
| | x | | x | | x | |
x→0
dalej de L'Hospital..
23 cze 22:10
Zagubiony w całkach: Przysiadłem sobie teraz do tego przykładu i w tej granicy pomocniczej
po L'Hospitalu mam:
| | lnarcsinxx | | | |
lim(x→0) |
| =H lim(x→0) |
| |
| | x | | x | |
no i mam 0 przez 0 i dalej hospital nic nie daje i nie wiem co robić niestety
24 cze 18:05
Zagubiony w całkach: tylko tutaj zle z nawiasem przepisałem te pochodna
24 cze 18:17