Całki oznaczone
Zagubiony w całkach: Witam
Mam takie zadanko żeby policzyć pole obaszaru ograniczonego krzywymi:
nie ma w tym nic szczegolnego tylko co zrobić jeżeli mam całke oznaczoną
z otwartym przedziałem z jednej strony ?( w tym przypadku jedno z pól jest w przedziale
od 0 otwartego do 1,8 około na oko)
23 cze 20:01
mat:
8=x
3+3x
2−6x
x
3+3x
2−6x−8=0→x=−1, x=2 , x=−4
Z rysunku widać, że chodzi o obszar od −4 do −2
23 cze 20:04
mat: | | x3 | | 3x2 | |
=8ln|x| − |
| + |
| −6x |−4−2 |
| | 3 | | 2 | |
| | (−2)3 | | 3(−2)2 | | (−4)3 | | 3(−4)2 | |
=[8ln|−2|− |
| + |
| −6*(−2)] − [8ln|−4|− |
| + |
| −6*(−4)]=... |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
23 cze 20:06
Zagubiony w całkach:

Nie ogarniam skad to od −4 do −2 i na rysunku jakos nie widze skąd to sie bierze
przez zamalowany obszar rozumiem obszar który mam policzyć no chyba że żle go
rozumiem
23 cze 20:27
mat: tak, rysunek jest ok
i ograniczony

obszar jest tylko ten po lewej na dole [od −4 do −2 jak sobie wyliczysz,
obliczenia wyżej]
23 cze 20:40
Zagubiony w całkach: aaaaaaa wszystko jasne dzięki
ale z −2 sie nie zgodze dałbym tam −1 które wyszło z obliczeń
23 cze 20:42
mat: tak, jasne

Moje przeoczenie
23 cze 20:48
Mila:
x
3+3x
2−6x−8=0
W(2)=0
1 3 −6 −8, x=2
1 5 4 0
x
3+3x
2−6x−8=(x−2)*(x
2+5x+4)
x=2 lub x =−4 lub x=−1
| | 8 | |
P=−4∫−1( |
| −x2−3x+6) dx = |
| | x | |
| | 1 | | 3 | | 39 | |
=[8ln|x|− |
| x3− |
| x2+6x)]−4−1= |
| −8ln(4) |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
23 cze 21:03