Rozkłąd na ułamki proste
Zagubiony w całkach: Witam,
Czy rozkład na ułamki proste diała w takim czymś?
23 cze 18:23
Adamm:
Pewnie że tak.
u =
√t−1
23 cze 18:25
Zagubiony w całkach: Okej dzięki tam jeszcze 2 przed całke wyciągnąć i można liczyć
jeśli sie nie myle
23 cze 18:36
Leszek: Podstawienie : y
2 = t −1 , t = y
2 + 1 , dt = 2y dy
| | 2y dy | | dy | |
Czyli masz calke do policzenia : ∫ |
| = 2 ∫ |
| = ....... |
| | y(y2 + 1) | | y2 + 1 | |
( calka elementarna , zawsze sprawdzaj wynik calkowania poprzez rozniczkowanie, wtedy
dobrze nauczysz sie rachunku rozniczkowo−calkowego) Powodzenia !
23 cze 19:25
Zagubiony w całkach: Ja zrobiłęm inaczej z podstawiania Adama:
√t−1=p
i wyszło to samo co tobie
23 cze 19:39
Zagubiony w całkach: właśnie coś mi nie pasowało i sobie to rozpisałem
23 cze 19:40
Zagubiony w całkach: chociaz moment ty tak tak samo podstawiłeś w sumie
23 cze 19:41