Rozkład trójkątny macierzy
Wojtek: Witam, mam problem z Rozkładem trójkątnym macierzy, wychodzi mi dzielenie przez 0 i nie moge
tego zrobić.
Szukałem już wszędzie informacji odnośnie tego, ale nigdzie nie znajduję przypadku w którym
trzeba macierz dodatkowo pomnożyć przez P aby rozkład trójkątny był możliwy.
Czy znajdzie sie jakaś dobra dusza, która wytłumaczy mi w krokach jak rozwiązać to? Byłbym
bardzo wdzięczny.
A = | 0 2 |
| 3 5 | − to jest jedna macierz
23 cze 14:59
23 cze 17:07
Wojtek: Zrobiłem tak że zamienilem wiersze czyli :
A = | 0 2 |
| 3 5 | zamienilem na :
A = | 3 5 |
| 0 2 | , wyszlo mi że :
L = | 1 0 |
| 0 1 |
U = | 3 5 |
| 0 2 |
I teraz co to jest to P ?
Bo nie moge napisać ze A = LU tylko chyba musi byc AP = LU
23 cze 18:08
Wojtek: Czy powinienem teraz zamienic wiersze w L czyli
L = | 1 0 |
| 0 1 | na
P = | 0 1 |
| 1 0 |
Czyli AP = LU
Czyli ostatecznie :
| 0 1 | | 0 2 | | 1 0 | | 3 5 |
| 1 0 | | 3 5 | = | 0 1 | | 0 2 | ?
23 cze 18:16
Pytający:
Czyli PA = LU, reszta ok.
Sprawdzenie w Octave:
>> A = [0, 2; 3, 5]
A =
0 2
3 5
>> [L, U, P] = lu(A)
L =
1 0
0 1
U =
3 5
0 2
P =
0 1
1 0
>> P*A−L*U
0 0
0 0
23 cze 19:29
Wojtek: Dziekuje bardzo jestes mistrzem
23 cze 19:36