:)
Kinga: Jakie tutaj mamy prawo działań?
16 200 : 18 = (16200 : 2) : (18 : 2) = 8100 : 9 = 900
23 cze 14:32
Adamm:
(a/c)/(b/c) = a/b
to żadne prawo
bezpośrednio wynika z definicji liczby wymiernej
23 cze 14:34
Kinga: Hmm w takim razie musiałam źle zapisać obliczenia. Treść zadania brzmi "Oblicz nie używając
kalkulatora ani algorytmów działań pisemnych i zapisz z jakich praw skorzystałaś/łeś."
23 cze 14:37
Kinga: A podane działanie, to właśnie 16 200 : 18
23 cze 14:38
Mila:
| 16200 | | 16200:2 | | 8100 | |
| = |
| = |
| =900 |
| 18 | | 18:2 | | 9 | |
Teraz widzisz?
23 cze 19:22
Kinga: Ja rozumiem, tylko w zadaniu pisze wyraźnie, że muszę napisać z jakiego prawa korzystałam. I
teraz nie wiem, czy jeśli napiszę (a/c)/(b/c) = a/b to czy zostanie to uznane?
24 cze 20:02
Kinga: Prawo działań na ułamkach?
24 cze 20:05
Adamm:
chyba po prostu powinnaś napisać jak myślisz 20:05
ogólnie to nie widzę większego sensu w tym zadaniu
24 cze 20:07
Kinga: To zadanie ze studiów, z przedmiotu "podstawy edukacji matematycznej"

Zobaczymy, czy dostanę za to punkty.
Mimo wszystko, dziękuję za pomoc
24 cze 20:11