sinus kąta ostrego
Nikto0: Witam. Proszę o pomoc. Sinus kąta ostrego alfa jest o 77% mniejszy od kosinusa tego kąta.
Oblicz tangens kąta alfa.
Ile wynosi cosinus alfa czy to jest 177% sinus
23 cze 12:32
ford:
sinα = 0,23cosα |:cosα
tgα = 0,23
23 cze 13:11
Nikto0: A jakbym chciała zapisać to dla cosinusa?
23 cze 13:26
Nikto0: pierwszą linikę
23 cze 13:26
Nikto0: już rozumiem
23 cze 13:44
Nikto0: A tak z ciekawości jak zapisać to dla cosinusa?
23 cze 13:54
23 cze 14:07
Nikto0: A jak do tego doszyłeś?
23 cze 14:27
Nikto0: doszedłeś?
23 cze 14:29
Nikto0: Jak do tego dojść?
23 cze 14:58
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
x = (1 − 0,77)y −> y = |
| x |
| | 1 − 0,77 | |
23 cze 15:01
Nikto0: nie rozumiem.
23 cze 15:08
Nikto0: a cosinus alfa to nie jest 177%?
23 cze 15:10
Nikto0: sinus
23 cze 15:11
Jerzy:
Zastanów się, co wypisujesz.Przecież 177%, to 1,77.
23 cze 15:22
Nikto0: Nie widzę w tym błędu. Może ktoś to wyjaśnić?
23 cze 15:29
ford:
nie, procenty nie działają w obie strony
procenty na podwyżki i obniżki chyba najłatwiej ogarnąć w ten sposób, że masz dwa schematy
1) PODWYŻKA
100 + p % = Liczba po podwyżce
2) OBNIŻKA
100 − p % = Liczba po obniżce
p − procentowa wielkość podwyżki/obniżki
Charakter liczby 100:
w przypadku 1) liczba 100 jest to liczba przed podwyżką
w przypadku 2) liczba 100 jest to liczba przed obniżką
to, z którego schematu skorzystać, zależy od
słowa kluczowego występującego w treści
zadania.
Słowo kluczowe może sugerować podwyżkę bądź obniżkę procentową.
"Sinus kąta ostrego alfa jest o 77%
mniejszy od kosinusa tego kąta.
Oblicz tangens kąta alfa."
W tym przypadku, wytłuszczone słowo kluczowe (mniejszy) powoduje, że trzeba skorzystać ze
schematu OBNIŻKOWEGO
100 − p % −−> liczba po obniżce
100 − 77 % −−−> 23 (liczba po obniżce)
Masz 100 i 23.
Teraz się wczytujesz co jest mniejsze a co większe:
"Sinus (...) jest (...) mniejszy od kosinusa (...)".
Czyli sinus to 23, a kosinus to 100
23 = 100
sinα = cosα
Teraz nie ma równości.
Aby była równość, najprościej jest pomnożyć liczbę 100 przez odpowiedni ułamek (w tym przypadku
jest to 0,23)
23 = 0,23*100
sinα = 0,23*cosα
23 = 100
sinα = cosα
Można też (alternatywnie) w tym równaniu pomnożyć liczbę, którą nie jest 100 (oznaczmy ją a=23)
23 cze 15:36
Jerzy:
Nie wiesz,że funkcje sinus i cosinus osiągają tylko wartości z przeldziału <−1,1> ?
23 cze 15:41
ford:
wiem tylko zapomniałem wspomnieć o tym, dzięki za uwagę
23 cze 15:47
Nikto0: o co chodzi z tym przedziałem?
23 cze 15:52
Jerzy:
To była uwaga do autora postu.
23 cze 16:00
ford:
to wynika z teorii funkcji trygonometrycznych. W tym zadaniu większego znaczenia akurat to nie
| | a | | b | |
ma, ale trzeba wiedzieć że sinα= |
| oraz cosα= |
| gdzie: |
| | c | | c | |
a − bok naprzeciwko kąta ostrego α w trójkącie prostokątnym,
c − przeciwprostokątna,
b − pozostały bok tego trójkąta
ponieważ każda z przyprostokątnych a,b jest krótsza od przeciwprostokątnej c,
tzn. a<c i b<c
| | a | | b | |
to każdy z ułamków sinα= |
| oraz cosα= |
| nie może być większy niż 1, stąd m.in. ten |
| | c | | c | |
przedział
23 cze 16:02
Nikto0: Dziękuję za pomoc.
23 cze 16:07