Równanie różniczkowe
tytus: Równanie różniczkowe
y''−5y'=4, warunki: y(0)=1, y'(0)=0
23 cze 10:35
Adamm:
w(x) = x
2−5x = x(x−5)
y
j = C
1+C
2e
5t
y
nj = At
−5A = 4 ⇒ A = −4/5
23 cze 11:17
Adamm:
y(0) = 1 ⇒ C
1+C
2 = 1
| | 21 | | 4 | | 1 | |
y = |
| − |
| t− |
| e5t |
| | 20 | | 5 | | 20 | |
23 cze 11:20
tytus: dziekuje bardzo a moge jescze wiedziec czemu ynj=At, a nie A?
23 cze 11:46
tytus: albo At+B?
23 cze 11:46
Adamm:
bo masz pierwiastek jednokrotny x = 0 wielomianu w(x)
23 cze 11:48
tytus: a y' nie bedzie wynosil 5C2*5x?
23 cze 13:39
Adamm: przepraszam ale to co napisałeś nie ma dla mnie sensu
23 cze 13:44
tytus: y=C1+C2e5t−4/5t
wiec
y'=5C2−4/5
23 cze 15:14
tytus: do w.w przykladu
23 cze 15:14
Adamm:
aha, już rozumiem
tak, masz rację
23 cze 15:15
Mariusz:
y''−5y'=4, warunki: y(0)=1, y'(0)=0
∫
0∞f''(t)e
−stdt=f'(t)e
−st|
0∞−∫−sf'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=0−f'(0
+)+s∫
0∞f'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)+s(f(t)e
−st|
0∞−∫−sf(t)e
−stdt)
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)+s(0−f(0
+)+s∫
0∞f(t)e
−stdt)
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)−sf(0
+)+s
2∫
0∞f(t)e
−stdt
∫
0∞f'(t)e
−stdt=f(t)e
−st|
0∞−∫−sf(t)e
−stdt
∫
0∞f'(t)e
−stdt=0−f(0
+)+s∫
0∞f(t)e
−stdt
| | 4 | |
(−0−s+s2Y(s))−5(−1+sY(s))= |
| |
| | s | |
| s2−5s+4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| s2(s+1) | | s | | s2 | | s+1 | |
s
2−5s+4=As(s+1)+B(s+1)+Cs
2
s
2−5s+4=(A+C)s
2+(A+B)s+B
B=4
A=−9
C=10
| s2−5s+4 | | 9 | | 4 | | 10 | |
| =− |
| + |
| + |
| |
| s2(s+1) | | s | | s2 | | s+1 | |
y(t)=10e
−t+4t−9
24 cze 08:34
Mariusz:
| s2−5s+4 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| s2(s−5) | | s | | s2 | | s−5 | |
s
2−5s+4=As(s−5)+B(s−5)+Cs
2
s
2−5s+4=(A+C)s
2+(−5A+B)s−5B
| | 21 | | 4 | | 46 | |
y(t)=− |
| − |
| t+ |
| e−5t |
| | 25 | | 5 | | 25 | |
| | 1 | |
y(t)=− |
| (20t+21−46e5t) |
| | 25 | |
24 cze 09:05