Trudna całka
Piotr: Obliczyć:
(* pierwsza calka z lewej w przedziale od 0 do π. druga całka z prawej od y do π *)
Ktoś mi może podpowiedzieć w jaki sposób policzyć taką calke? Z tego co szukam w internecie
trzeba ją rozwinąć w szereg tayolra
23 cze 00:37
Piotr: up
23 cze 12:40
Adamm:
| | sinx | |
zauważmy że |
| jest tylko pozornie osobliwa |
| | x | |
| | sin 0 | |
(można ją rozszerzyć do funkcji ciągłej przyjmując |
| = 1) |
| | 0 | |
0<y<x<π
| | sinx | |
∫0π ∫0x |
| dy dx = ∫0π sin x dx = ... |
| | x | |
23 cze 13:03
Piotr: A kiedy możemy tak zrobic i dlaczego?
23 cze 13:47
Adamm:
kiedy funkcja podcałkowa jest bezwzględnie całkowalna
to można
np. kiedy jest ciągła
23 cze 13:54
Adamm:
Dlaczego? Bo tak mówi twierdzenie Fubiniego
23 cze 13:55
Piotr: Czyli np mam taką całkę
∫∫ e(−x2) dxdy
pierwsza z lewej : od 0 do 2
druga : od y2 do 1
funkcja podcałkowa y2 jest bezwzględnie całkowalna czyli moge przyjac:
e(−02) = 1
Dobrze do tego momentu mam? Dalej jak postępować?
23 cze 14:09
Piotr: Dobrze kombinuje czy źle całość
23 cze 14:40
Adamm:
źle całość, niestety
23 cze 14:42
Adamm:
to o ciągłość e−x2 chodzi
tutaj w ogóle nie trzeba się przejmować, bo jest dodatnia
0<y<2, y/2<x<1 ⇔ 0<x<1, 0<y<2x
całka = ∫01 ∫02x e−x2 dy dx = ...
23 cze 14:48
Paweł: " 0<y<2, y/2<x<1 ⇔ 0<x<1, 0<y<2x "
W jaki sposób przeszedłeś z jednego na drugie?
23 cze 14:54