Kresy górne i dolne
noem: Jak udowodnić że kresami takiego zbioru: A = (0;3) są kresy 0 oraz 3 ?
22 cze 21:30
mat: oczwyiście 0≤x dla każdego x∊A oraz dla każdego
1) kres dolny nie może być większy od 0:
| | s | | s | |
Niech s − kres A i s>0, wtedy s∊A i |
| ∊A, czyli |
| <2 − sprzeczność z definicją kresu |
| | 2 | | 2 | |
dolnego
2) kres dolny nie może być mniejszy od 0,
Jeżeli s − krres A i s<0, to z definicji kresu sprzeczność
22 cze 21:45
mat: s/2 < s **
22 cze 21:45
jc: A co, jeśli s = 10? s>0 i s/2=5 nie należy do A.
22 cze 22:04
mat: No to jest chyba oczywiste

, że kres dolny nie będzie większy od górnego (równe nie będą
bo A ma więcej niż 1 element)
23 cze 00:47
mat: albo inaczej, kresu dolnego szukamy albo w najemnieszym elemencie zbioru A, albo nieco
mniejszej
wartości spoza zbioru
23 cze 00:49