Postać jawna ciągu
provi: Podać jawną postać n−tego wyrazu ciągu a
n>0, którego funkcją tworzącą jest
Czy mógłbym prosić o wskazówki co do tego przykładu?
22 cze 17:56
22 cze 18:00
Mila:
| | | | 1 | |
∑(n=0 do ∞) | xn= |
| |
| | | (1−x)m+1 | |
m+1=3⇔m=2
22 cze 18:19
provi: Czy mógłbym prosić o pomoc w rozpisaniu tego? Wydaje mi się, że wyszła mi herezja..
22 cze 18:24
provi: @up nie odświeżałem wątku i dopiero teraz zauważyłem, że Mila już to zrobiła. Dziękuję,
postaram się przeanalizować te rozwiązanie
22 cze 18:26