Ciąg funkcyjny
Amm: Cześć. Potrzebuje pomocy z takim zadankiem
| | 1 | | π | |
Wyznacz obszar zbieżności i granicę ciągu fn(x)=x2+ |
| *sin[n(x+ |
| )] |
| | n | | 2 | |
Sprawdzić w jakim zbiorze zbieżność jednostajna i zbadać czy
lim f'
n(x)=[lim f
n(x)]'
n−>
∞ n−>
∞
22 cze 17:29
Adamm:
limn→∞ fn(x) = x2 = f(x)
|fn(x)−f(x)| = 1/n → 0
zbieżność jest jednostajna wszędzie
ale
limn→∞ f'n(x) nie istnieje
22 cze 17:33
22 cze 17:35
Amm: czyli jeśli |fn(x)−f(x)|,gdzie n−>∞ dąży do liczby różnej od zera to ciąg funkcyjny nie jest
zbieżny jednostajnie?
22 cze 18:04
Adamm:
jest zbieżny jednostajnie, bo |fn(x)−f(x)| dąży do zera niezależnie od x
i. e. supremum po x z tego wyrażenia dąży do zera
22 cze 18:07
Adamm:
|fn(x)−f(x)| dąży do zera zawsze, z osobna dla każdego x
(no o ile coś nie jest źle w rachunkach)
ale nie można z tego wnioskować jednostajnej zbieżności
22 cze 18:08
Amm: No rozumiem. Ale jeśli np miałbym coś takiego
f
n(x)=arctg(n*x)
| | ⎧ | π2 gdy x>0 | |
| f(x)=lim arctg(n*x)= | ⎨ | 0 gdy x=0 |
|
| | ⎩ | −π2 gdy x<0 | |
n−>
∞
To tutaj muszę też rozpatrywać |f
n(x)−f(x)|? bo tutaj to właściwie z samego lim arctg(n*x)
widać że nie jest bieżny jednostajnie
22 cze 18:48
Adamm:
pytanie chyba powinno brzmieć o to co powinno się robić,
a nie o to co musi się robić
22 cze 18:51
Adamm:
Jest twierdzenie.
fn − ciągłe
fn zbieżny jednostajnie do f
to f − ciągłe
No więc zbieżność nie może być jednostajna.
22 cze 18:51
Amm: Rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
22 cze 19:01