probem ze znalezienim ganic calkowania
Mlody: Mam do obliczenia pole obszaru ograniczonego 2 parabolami ;
y=x2−x−6 ;y=14+5x−x2
Czy kto molby mi wyjasnic w jaki sposob znajduje sie te granice calkownia? bo wiem ze funkcje
przcinaja sie w x=−2 i x=5 i znam tez ich miejsca zerowe x1=−2 x2=3 x3=−2 x4=7
21 lut 11:52
Basia:
Musisz naszkicować wykresy paraboli na podstawie tego co wyliczyłeś.
Wtedy zobaczysz, że
P = ∫[−2;5](−x2+5x+14) dx − ∫[3;5] (x2−x−6) dx
21 lut 12:15
Mlody: czyli granice calkowania przyjmuje na tej zasadzie od pkt przeciecia z osia x do przeciecia obu
funkcji tak?
21 lut 12:16