Liczba rozwiązań równania
ołjea: Ile wyrazów występuje w rozwinięciu (a+b+c+d)
10?
| | | | | |
Znalazłem wzór że jest ich | = | =362 880 wyrazów, jednak nie wiem skąd ten wzór |
| | | |
się bierze więc próbowałem to rozwiązać takim sposobem:
Każdy wyraz ma postać a
x1b
x2c
x3d
x4, gdzie x
1+x
2+x
3+x
4=10 zatem zadanie
sprowadza się do obliczenia ile jest rozwiązań tego równania w liczbach nieujemnych.
To zadanie natomiast można przedstawić za pomocą planszy 3x10.
//Chciałem zrobić obrazek ale w tym edytorze jest trudno, mam nadzieję że sposób ten jest znany
Liczba rozwiązań to liczba przejścia z A do B poruszając się po krawędziach tylko w prawo i
górę. Ilość poziomych ruchów na odpowiedniej wysokości 1−4 odpowiada wartości x
1−x
4
I teraz, aby zliczyć ile jest takich dróg (a zatem rozwiązań równania) widzę dwa sposoby:
1) Wybieramy z wierszy 0−10 3 z nich (z powtórzeniami) na których poruszamy się w górę:
| | | |
nieuporządkowany wybór 3 elem. z 11 elem. zbioru z powtórzeniami = | |
| | |
2) Każda droga wiedzie przez 13 skrzyżowań, na których decydujemy czy idziemy w górę czy prawo,
zatem wybieramy bez powtórzeń 3 z nich:
| | | |
nieuporządkowany wybór 3 elem. z 13 elem. zbioru bez powtórzeń = | |
| | |
1) i 2) wynik jest sobie równy, ale nie zgadza się z tym na samej górze. Gdzie jest błąd?
22 cze 17:26
ołjea: *(a+b+c+b)10
22 cze 17:27
Adamm:
1+1+...+1 − suma 10 jedynek
wybierasz ile jedynek ma trawić do której ze zmiennych
22 cze 17:29
Adamm:
chodzi o to, że pomiędzy jedynkami stoją przegródki
my wybieramy tylko te przegródki
22 cze 17:36
ołjea: Nie widzę, żeby to ułatwiło mi sytuację. Chciałbym również, aby ktoś się odniósł do mojego
rozwiązania dlaczego daje inny wynik
22 cze 17:37
Adamm:
wiem, zapomniałem dopisać to co o 17:36
22 cze 17:38
ołjea: | | | |
Jest wtedy 9 przegródek i wybieramy 3, wychodzi | , czyli kolejny inny wynik |
| | |
22 cze 17:45
Adamm: nie, bo pomiędzy przegródkami może nie być jedynek
22 cze 17:47
Adamm:
najlepiej to w ogóle przekształcić to do przypadku kiedy rozwiązania
są w liczbach całkowitych dodatnich
(x1+1)+...+(x4+1) = 10+4
22 cze 17:49
ołjea: W jaki sposób to ułatwia sprawę? I dlaczego sposoby 1) i 2) opisane na początku nie są
poprawne?
22 cze 18:01
Adamm:
szczerze to tego nawet nie czytałem, i mi się nie chce
22 cze 18:02
Adamm:
y
1+...+y
4 = 14
y
i≥1, y
i − całkowite
chcemy wstawić 3 przegródki, i mamy 14−1 miejsc na to
22 cze 18:05
Adamm:
błąd jest pewnie tu, że pomyliłeś n i m we wzorze który podałeś
22 cze 18:09
ołjea: | | | |
Fakt, powinno być tam | i wtedy wszystko się zgadza  |
| | |
Dzięki
22 cze 18:14
Mila:
a
x1*b
x2*c
x3d
x4, gdzie :
x
1+x
2+x
3+x
4=10
Ograniczenia: x
i≥0 i całkowite
Liczba rozwiązań:
albo tak:
Rozważ przykład łatwiejszy ( dla jasności...) :
(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3 − 4 wyrazy
N
x
1+x
2=3, x
i≥0 i całk.
Liczba rozwiazań :
To samo wg wzoru:
22 cze 19:30