pochodna kierunkowa
kuba: Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f(x,y) = y − x2 + 2ln(xy) w punkcie (−1/2, −1) w kierunku
wersora v tworzącego kąt α z dodatnią częścią osi Ox. Dla jakiego kąta α pochodna ta ma
wartość 0, a dla jakiego przyjmuje wartość największą?
pochodna kierunkowa wyszła mi −3cosα − sinα.
pierwszą czesc zadania przyrównuje do zera = 0
jak wyliczyc wartość najwieszka kąta alfa?
21 cze 23:58
wredulus_pospolitus:
| | sina | |
−3cosa − sina = 0 ⇔ 3cosa = −sina ⇔ |
| = −3 ⇔ tga = −3 ⇔ a =  |
| | cosa | |
22 cze 02:02
Kuba: W tym samym miejscu się zatrzymałem, nie wiem co salej
22 cze 10:36