Rozłożyć na czynniki wielomian
pawel07: Rozłożyć na czynniki wielomian
W(z) = (z2 + 2i )3 (z2 − 5)
zmiennej zespolonej "z" oraz określ krotność pierwiastków.
Dziękuję z góry
21 cze 19:52
Mila:
(z2 + 2i )3 *(z2 − 5)=0
z2=−2i lub z2=5
z2=(1−i)2 lub z=√5 lub z=−√5
z=(1−i) lub z=(−1+i ) lub z=√5 lub z=−√5
w(z)=(z−(1−i))3*(z−(−1+i)3 *(z−√5)*(z+√5)
z=1−i − pierwiastek 3− krotny
z=−1+i − pierwiastek 3− krotny
pozostałe pierwiastki jednokrotne
21 cze 20:24
pawel07: skąd to? z2=(1−i)2
22 cze 13:57
Bleee:
−2i = 1 − 2i − 1 = 12 − 2*1*i + i2 = (1 − i)2
22 cze 13:59
pawel07: Wielkie dzięki
22 cze 14:03
wredulus_pospolitus:
albo możesz też w taki sposób:
(a+bi)2 = a2 + 2abi − b2 = −2i
czyli:
a2 − b2 = 0 −> (a−b)(a+b) = 0 −> a = b lub a = −b
2ab = −2 −> ab = −1 −> podstawiamy możliwości z pierwszego
1) a = b
a*a = −1 −> a2 = i2 −> a = i −> bzdura
2) a = −b
a*(−a) = −1 −> −a2 = −1 −> a2 = 1 −> a = ±1
22 cze 14:04