matematykaszkolna.pl
Równie różniczkowe jak to jest? Przyszły_Student: Hej , mam pytanie mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi równiami różniczkowymi jakaś interpretacja na logike porównanie z czymś . Na przykład przy funkcji y=2x+1 mamy jakąś zmienną zależna od drugiej i jestem sobie to w stanie wytłumaczyć na przkładzie położenia od czasu itp. szukałem w internecie ale są tylko metody rozwiązywania ,a mi zależy na zrozumieniu tego . Jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak to działa lub polecić książkę ale nie z zadankami . Dodam ze przerobiłem we własnym zakresie całki i pochodne.
21 cze 19:21
Adamm: Teorię się buduje między innymi na interpretacjach. Czasami na odwrót. Z równaniami różniczkowymi raczej zachodzi pierwsza z możliwości.
21 cze 19:35
iteRacj@: Polecam na początek serię krótkich filmów 'Differential equations' na kanale 3Blue1Brown. https://www.youtube.com/watch?v=p_di4Zn4wz4&list=PLZHQObOWTQDNPOjrT6KVlfJuKtYTftqH6 Świetna animacja, przekonywujące tłumaczenie + ciepły baryton Granta Sandersona → i temat wstępnie się rozjaśnia.
21 cze 19:51