matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Lolke:
Mam taką granicę
ln(n+2)−ln(n+1)
limn→
∞
nie wiem co zrobić po przekształceniu ze wzoru na
ln(n+1)−ln(n)
różnicę a nastepnie iloraz logarytmów
21 cze 18:16
Adamm:
po prostu reguła d'Hospitala
1
1
−
n+2
n+1
n
= lim
= lim
= 1
1
1
−
n+1
n
n+2
21 cze 18:20