plaszczyzny
kuba: Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji z=x
2+y
2, która jest prostopadła do
prostej x=t, y=t, z=2t.
prosze o pomoc
21 cze 17:45
Adamm:
ta płaszczyzna ma wektor styczny [1, 1, 2]
z ma w punkcie (x, y) płaszczyznę styczną o wektorze stycznym do niej (2x, 2y, −1)
szukamy (x, y) tak by
[1, 1, 2] i [2x, 2y, −1] były równoległe, czyli tak by
2x = 2y = −1/2 ⇒ x = y = −1/4
21 cze 17:56
kuba: z czego wynika, ze 2x = 2y =−1/2 ?
21 cze 18:23
jc: f=x2+y2−z
wektor prostopadły do powierzchni f(x,y,z)=0, w punkcie (x,y,z)
to po prostu gradient f = (2x, 2y, −1).
21 cze 18:29
jc: (2x,2y,−1) || (1,1,2) daje równość x=y=−1/4.
21 cze 18:31
jc: (2x,2y,−1)=k(1,1,2)
2x=k, 2y=k, −1=2k, k=−1/2, x=k/2=−1/4, y=k/2=−1/4
21 cze 18:32