Udowodnij. Liczby Stirlinga, dwumian Newtona
ołjea: | | n | | | | | |
Udowodnij, że { |
| } = | + 2 | |
| | n−2 | | | |
| | n | |
gdzie { |
| } to liczba Stirlinga 2 rodzaju, powinno być bez kreski ułamkowej ale nie wiem |
| | n−2 | |
jak to zapisać tutaj
21 cze 17:30
ołjea: .
22 cze 00:08
Pytający:
Możliwe podziały zbioru n−elementowego na (n−2) niepuste zbiory:
• 1 zbiór 3−elementowy, (n−3) zbiory 1−elementowe,
• 2 zbiory 2−elementowe, (n−4) zbiory 1−elementowe.
Stąd pierwsza równość poniżej:
S
2(n, n−2) =
| | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2)(n−3) | |
= |
| + |
| = |
| | 6 | | 8 | |
| | 4n(n−1)(n−2) + 3n(n−1)(n−2)(n−3) | |
= |
| = |
| | 24 | |
| | 4n(n−1)(n−2) + n(n−1)(n−2)(n−3) | | 2n(n−1)(n−2)(n−3) | |
= |
| + |
| = |
| | 4! | | 4! | |
| | (n+1)n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2)(n−3) | |
= |
| + 2 |
| = |
| | 4! | | 4! | |
22 cze 14:12
Pytający:
Pozostaje pytanie, czy pierwsza równość jest oczywista, czy ją też trzeba udowodnić.
22 cze 14:14
ołjea: Czy 1 zbiór 3−elem i 2 zbiory 2−elem wyczerpują wszystkie możlwości? Dlaczego nie uwzględniamy
np. 1 zbioru 4 el. i (n−4) zbiorów 1 elem.?
24 cze 13:04
ołjea: 2 pytanie: dlaczego przy wyborze 2 zbiorów 2 elem. dzielimy możliwości przez 2! ?
24 cze 13:07
jc: Możliwe podziały:
podzbiór 3 elementowy, pozostałe jednoelementowe,
dwa podzbiory 2 elementowe, pozostałe jednoelementowe
Dwa podzbiory możemy wybrać, wybierając najpierw podzbiór 4 elementowym,
a następnie dzieląc go na dwie równe części, co możemy zrobić na 3 sposoby.
| | | | | | | | | | | | | | | |
Szukana liczba = | + 3 | =[ | + | ] + 2 | = | + 2 | |
| | | | | | | | |
24 cze 13:47