Jeszcze jedna całka iterowana
LW: Dzień dobry, mam jeszcze jeden problem z określeniem obszaru normalnego:
∫∫D x/y dxdy D={(x,y): 1<x<y3<e3}
Prawidłowo określony obszar normalny względem osi OY to:
1<y<e
1<x<y3
ale z czego on wynika? Jak odczytać to z rysunku?
21 cze 15:47
Adamm: najlepiej z nierówności
21 cze 16:02
LW: Skąd zatem z e3 zrobiło się e?
21 cze 16:12
jc: Skoro y3 < e3, to y<e.
21 cze 16:14
LW: Czy jest tutaj w stanie ktoś wytłumaczyć ten przykład krok po kroku? Stwierdzenie, że najlepiej
odczytać to z nierówności, niczego nie wnosi. Wciąż nie rozumiem wyniku, próbując zarówno
odczytać obszar z rysunku jak i z nierówności.
21 cze 16:49
Adamm:
a<b<c<d
⇔
a<b<c oraz a<c<d
prawda?
21 cze 16:58
jc:
1<x<y3<e3
1<x<y3 i 1<y3<e3
(nierówność 1<y3 niczego nowego nie daje, to już jest w lewej nierówności)
1<y<e i 1<x<y3 (podobnie nierówność 1<y)
21 cze 17:06
LW: Ta podpowiedź wyjaśnia już wiele. Chciałbym jednak jeszcze zapytać o sposób polegający na
odczytywaniu takiego obszaru z rysunku. Do tej pory obszary sprowadzałem do postaci normalnej
jedynie w oparciu o tę metodę, a tutaj nie jest ona dla mnie oczywista. Rysując funkcję x=y
oraz x=y3 na wykresie oraz mając na uwadze ograniczenia y=1 i y=e3 wychodzi mi:
1<y<e3
oraz
1<x<y3
co da już zupełnie inny wynik.
21 cze 17:08