funkcje wielu zmiennych
mazol: Sprawdzić, że funkcja f spełnia równanie
f(x,y) = ln(x2 + xy + y2) x*fx + y*fy = 2
co w tym zapisie oznacza fx i fy ?
20 cze 23:33
jc: fx oznacza pochodną cząstkową f względem x.
20 cze 23:38
jc: Możesz pokazać coś ogólniejszego.
Jeśli h(kx,ky)=ka h(x,y) i f(x,y) = ln h(x,y), to xfx+ yfy=a.
Nic się nie zmieni, jeśli funkcję 2 zmiennych zastąpisz funkcją n zmiennych.
20 cze 23:42
mazol: dziekuje
21 cze 01:37
Adamm:
h niech będzie określona na obszarze D = {(x
1, ..., x
n): x
1, ..., x
n>0 }
i niech będzie a−jednorodna (i. e. h(k*x) = k
a*h(x), gdzie k∊R)
niech h > 0 na D
f = ln(h)
z twierdzenia Eulera o jednorodności, mamy
∑ x
i h
xi = a*h
skąd
∑ x
i f
xi = a
21 cze 16:29