Równanie różniczkowe
Studentka: Rozwiązać równanie
20 cze 19:29
jc:
xy' + y = xex
(xy)' =( xex − ex )'
xy = xex − ex + C
20 cze 19:34
Studentka: A to samo tylko po prawej stornie równania cosx?
20 cze 19:41
jc: Musisz policzyć całkę x cos x.
To chyba x sin x + cos x.
20 cze 19:49
Mariusz:
Jest to równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
Możesz też uzmiennić stałą
Metoda ta łatwo uogólnia się na równania wyższych rzędów oraz na układy równań
ln|y|=−ln|x|+ln|C|
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| C(x)+ |
| C'(x)+ |
| C(x)=ex |
| | x2 | | x | | x2 | |
C'(x)=xe
x
C(x)=xe
x−e
x+C
1
21 cze 09:04