matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
pablo:
poslugujac sie funkcjami uwiklanymi prosze zbadac czy w otoczeniu punktu (
√
3
/2 , 1/2) krzywa zadana wzorem (x
2
+y
2
)
2
= 3x
2
y−y
3
jest rosnąca
20 cze 17:15
Adamm:
F(x, y) = (x
2
+y
2
)
2
−3x
2
y+y
3
F(
√
3
/2, 1/2) = 0
dF
= 2(x
2
+y
2
)*2x−6xy
dx
dF
= 2(x
2
+y
2
)*2x−3x
2
+3y
2
dy
dF
o ile
≠ 0, to
dy
4(x
2
+y
2
)*x−6xy
y'(x) = −
2(x
2
+y
2
)*2x−3x
2
+3y
2
4*
√
3
/2−6
√
3
/4
2
√
3
y'(
√
3
/2) = −
= −
< 0
4*
√
3
/2−3*3/4+3/4
8
√
3
−6
21 cze 16:17