cos2 x | ||
∫ | dx | |
2+sin2 x |
√6 | √6 | |||
ja mam | *arctg( | tgx)−x+C | ||
2 | 2 |
√6 | √6 | |||
może też być (równie dobrze) | *arctg( | tgx)−arctg(tgx)+C | ||
2 | 2 |
1 | 3 | 3 | ||||
i mój wynik to | *√ | arctg *√ | *tgx ![]() | |||
3 | 2 | 2 |
sin2 x | ||
∫ | dx | |
2+cos2 x |
t2 | t2 | |||
sin2x = | , a nie | |||
1+t2 | 2+t2 |
sin2x | ||
Ja zrobiłem to, kierując się następującą zasadą oraz wzorem | =tg2x oraz 1 | |
cos2x |
15−6 | |
policzmy normalnie, a potem dzieląc każdy składnik przez liczbę 3 | |
9−6 |
30−6 | 24 | ||
= | = 4 | ||
12−6 | 6 |
30−6 |
| 10−2 | 8 | ||||||||||||||||
= | = | = | = 4 | ||||||||||||||||
12−6 |
| 4−2 | 2 |
cos2x | cos2x | |||
∫ | dx = ∫ | dx = ∫ | ||
2+sin2x | 2(sin2x+cos2x)+sin2x |
cos2x | ||
dx = | ||
3sin2x+2cos2x |
| ||||||||||||||
= ∫ | dx = | |||||||||||||
|
1 | ||
= ∫ | dx = ... | |
3tg2x+2 |
1 | ||
dx = | dt | |
1+t2 |
1 | 1 | 1 | ||||
... = ∫ | * | dt = ∫ | dt = ... | |||
3t2+2 | 1+t2 | (3t2+2)(1+t2) |
1 | At+B | Ct+D | |||
= | + | ||||
(3t2+2)(1+t2) | 3t2+2 | 1+t2 |
1 | 3 | −1 | ||||
... = ∫ | dt = ∫ | dt + ∫ | dt | |||
(3t2+2)(1+t2) | 3t2+2 | 1+t2 |
1 | 1 | t | ||||
postaci ∫ | dt na którą mam wzór | arctg( | )+C | |||
t2+a2 | a | a |
3 |
| 1 | |||||||||||||||||||||||||
∫ | dt = ∫ | dt = ∫ | dt = | ||||||||||||||||||||||||
3t2+2 |
|
|
1 | 1 | t | ||||
= ∫ | dt = | *arctg( | ) + C | |||
t2+√2/32 | √2/3 | √2/3 |
1 | 6 | |||
wykorzystuję fakt że | = | (usuwanie niewymierności z mianownika) | ||
√2/3 | 2 |
1 | √3 | √2 | √6 | ||||
= √3/2 = | * | = | |||||
√2/3 | √2 | √2 | 2 |
1 | 6 | |||
podstawiając tgx w miejsce t oraz uwzględniając | = | oraz wynik (−x) z | ||
√2/3 | 2 |
√6 | √6 | |||
... = | *arctg( | tgx) − x + C | ||
2 | 2 |
1 | √6 | 6 | ||||
*oczywiście | = | miało być, a nie | ||||
√2/3 | 2 | 2 |
sin2x | ||
całkę ∫ | dx | |
2+cos2x |
3√6 | √6 | |||
Wynik: | arctg ( | tgx) − x | ||
6 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |