Rozwiąż nierówność
Joe: 2cos(x + π4) ≤ √2 dla x∊<0; 2π>
Wyszedł mi wynik x∊<0; 32π> natomiast w odpowiedzi do zadania jest x∊<0; 32π> ∪ {2π}.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie zrobiłem błąd? Z góry dziękuje za pomoc
20 cze 15:45
iteRacj@: A w jaki sposób rozwiązujesz
20 cze 16:05
Joe: | | π | | π | |
Dzielę przez 2, następnie rozwiązuje 2 nierówności: x + |
| ≥ |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 7 | | 3 | |
i x + |
| ≤ |
| π i wychodzi mi, że x ≥ 0 i x ≤ |
| π |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
22 cze 12:43
Jerzy:
A nie zapomniałeś przypadkiem o okresie 2kπ ?
22 cze 12:47
Joe: Ale dlaczego muszę dodać do tych 2 nierówności +2kπ skoro x∊<0; 2π>? Nie rozumiem.
Dziękuje za pomoc
22 cze 12:51
Jerzy:
Bo spośród wszystkich rozwiązań wybierasz te, dla których x należy do podanego przedziału
x+ π/4 = π/4 + 2kπ
dla k = 1 masz x = 2π
22 cze 13:09
Joe: Dzięki Jerzy
22 cze 13:19