Pole powierzchni
Amm: Cześć. Mam problem z zadaniem
Wyznacz pole powierzchni obszaru ograniczonego krzywą o równaniu:
(x2+y2)2=a2(x3−3x*y2)
20 cze 14:18
jc: Trójlistna koniczynka?
Przejdź do zmiennych biegunowych.
x = r cos t
y = r sin t
r4=a2 r3 cos 3t
pole = 3∫−π/6π/6 dt ∫0a2cos 3t r dr = ...
20 cze 14:27
Amm: Nie rozumiem skąd tu się wzięło cos(3t), przecież
r4(sin2 t + cos2 t =a2(r3*cos3 t −3r3*cos t *sin2 t)
r4=a2*r3(cos3 t −3*cos t +3*cos3 t)=a2*r3(4cos3 t −3*cos t)
20 cze 19:32
jc:
(cos t + i sin t)3 = (cos3t − 3cos t sin2 t) + i(..)
(cos t + i sin t)3 = cos 3t + i sin 3t
Teraz wystarczy porównać.
20 cze 19:37
Amm: Rozumiem. Dziękuję bardzo
20 cze 19:53
Mariusz:
Nie lepiej użyć równania parametrycznego i całki pojedynczej
21 cze 09:50
jc: Mariusz, przecież to praktycznie całka pojedyncza.
21 cze 10:03
Mariusz:
y=a
2cos(3t)sin(t)
x=a
2cos(3t)cos(t)
sin(A−B)=sin(A)cos(B)−sin(B)cos(A)
sin(A+B)=sin(A)cos(B)+sin(B)cos(A)
2cos(A)sin(B)=(sin(A+B)−sin(A−B))
cos(A+B)=cos(A)cos(B)−sin(A)sin(B)
cos(A−B)=cos(A)cos(B)+sin(A)sin(B)
2cos(A)cos(B)=(cos(A+B)+cos(A−B))
| a4 | |
| ∫0π(sin(4t)−sin(2t))(−4sin(4t)−2sin(2t))dt |
| 4 | |
| | a4 | |
− |
| ∫0π(4sin2(4t)+2sin(4t)sin(2t)−4sin(4t)sin(2t)−2sin2(2t))dt |
| | 4 | |
| | a4 | |
− |
| ∫0π{2−2cos(8t)+2sin(4t)sin(−2t)−1+cos(4t)}dt |
| | 4 | |
2sin(A)sin(B)=cos(A−B)−cos(A+B)
| | a4 | |
− |
| ∫0π{−2cos(8t)+cos(6t)+cos(4t)−cos(2t)+1}dt |
| | 4 | |
| a4 | |
| ∫0π{2cos(8t)−cos(6t)−cos(4t)+cos(2t)−1}dt |
| 4 | |
21 cze 10:34
jc: Mariusz, nie trzeba tyle liczyć.
| | 3a4 | | 3a4 | | π | |
Pole = |
| ∫−π/6π/6 cos23t dt = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
21 cze 11:48
Mariusz:
Ale dlaczego z równania parametrycznego wychodzi pole ujemne
21 cze 11:58
jc: Jaki wzór na pole stosujesz?
21 cze 12:06
Mariusz:
∫t1t2y(t)x'(t)dt
21 cze 13:00
Mariusz:
gdzie
t1=0
t2=π
x(t)=a2cos(3t)cos(t)
x(t)=a2cos(3t)sin(t)
21 cze 13:04
Mariusz:
Gdyby przyjąć że
t0=π
a
t1=0
to całka będzie dodatnia
ale dlaczego akurat w ten sposób to należy przyjąć
21 cze 13:14
jc: Nawet kwadrat
x=t, y=0, t∊[0,1], zero
x=1, y=t, t∊[0,1], zero
x=1−t, y=1, t∊[0,1], −1
x=0, y=1−t, t∊[0,1], zero
wg tego wzoru ma pole = −1.
Ale może coś źle zrozumiałem.
21 cze 13:17
Mariusz:
A to nie jest tak że przedział całkowania rozbija się na podprzedziały tak aby
znak pochodnej na każdym z podprzedziałów był stały
i jeśli pochodna jest na podprzedziale ujemna to przed całką stawia się minus ?
21 cze 13:49
jc: Weź moduł z wyniku, będzie lepiej.
21 cze 15:28