orientacja ujemna
Aleksandra: Cześć, mam zadanie z całką krzywoliniową skierowaną. L jest ujemnie zorientowanym brzegiem
prostokąta [0,3] x [0,1]
∫ x2y dx + 2xydy
L
Całka jest równa 6, ale mi wyszło −6. Gdzie popełniłam błąd ?
0
Czy powinnam przyjąć granice całkowania po x ∫ ?
3
20 cze 12:01
Adamm:
ze wzoru Green'a
| | d(2xy) | | d(x2y) | |
= − ∫01 ∫03 ( |
| − |
| )dx dy = − ∫01 ∫03 (2y−x2) dx dy = ... |
| | dx | | dy | |
20 cze 12:21
Adamm:
a jak chcesz bezpośrednio, to bierzesz krzywą zamkniętą tak by obiegała
prostokąt zgodnie z ruchem zegara
20 cze 12:22