Tn−1 | ||
Tn = | + 2n | |
2 |
an | ||
A(x)=∑n=0∞ | xn | |
n! |
an | 1 | nan−1 | n! | |||||
∑n=1∞ | xn= | ∑n=1∞ | xn+∑n=1∞ | xn | ||||
n! | 2 | n! | n! |
an | 1 | an | x | |||||
∑n=0∞ | xn−2= | x∑n=0∞ | xn+ | |||||
n! | 2 | n! | 1−x |
1 | x | |||
A(x)−2= | xA(x)+ | |||
2 | 1−x |
1 | x | |||
A(x)(1− | x)=2+ | |||
2 | 1−x |
2 | x | |||||||||||||||||||||
A(x)= | + | |||||||||||||||||||||
|
|
2 |
| |||||||||||||||||||||
A(x)= | +2 | |||||||||||||||||||||
|
|
2 | 2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
A(x)= | + | − | ||||||||||||||||||||||
| 1−x |
|
2 | ||
A(x)= | ||
1−x |
1 | ||
∑n=0∞xn= | ||
1−x |
d | d | 1 | |||
(∑n=0∞xn)= | ( | ) | |||
dx | dx | 1−x |
−1 | ||
∑n=0∞nxn−1= | (−1) | |
(1−x)2 |
1 | ||
∑n=0∞nxn−1= | ||
(1−x)2 |
x | ||
∑n=0∞nxn= | ||
(1−x)2 |
x | ||
∑n=1∞nxn= | ||
(1−x)2 |
1 | ||
∑n=1∞anxn=∑n=1∞ | an−1xn+∑n=1∞2nxn | |
2 |
1 | 1 | 2x | ||||
∑n=1∞anxn= | x∑n=1∞ | an−1xn−1+ | ||||
2 | 2 | (1−x)2 |
1 | 2x | |||
∑n=0∞anxn−1= | x∑n=0∞anxn+ | |||
2 | (1−x)2 |
1 | 2x | |||
A(x)−1= | xA(x)+ | |||
2 | (1−x)2 |
1 | 1+x2 | |||
A(x)(1− | x)= | |||
2 | (1−x)2 |
1+x2 | |||||||||||
A(x)= | |||||||||||
|
1+x2 | A | B | C | ||||||||||||||||||||||
= | + | + | |||||||||||||||||||||||
|
| 1−x | (1−x)2 |
1 | 1 | |||
A(1−2x+x2)+B(1−x)(1− | x)+C(1− | x)=1+x2 | ||
2 | 2 |
3 | 1 | 1 | ||||
A(1−2x+x2)+B(1− | x+ | x2)+C(1− | x)=1+x2 | |||
2 | 2 | 2 |
5 | 8 | 4 | |||||||||||||
A(x)= | − | + | |||||||||||||
| 1−x | (1−x)2 |
1 | ||
Tn=5( | )n−8+4(n+1) | |
2 |
1 | ||
Tn=5( | )n+4(n+1−2) | |
2 |
1 | ||
Tn=5( | )n+4(n−1) | |
2 |
1 | ||
T(n)= | t(n−1)+2n | |
2 |
1 | 1 | |||
1) x2− | x=0 ⇔x=0 lub x= | |||
2 | 2 |
1 | ||
2) T(n)=A*( | )n+B*n+C | |
2 |
1 | ||
3) B*n+C= | *[B*(n−1)+C]+2n | |
2 |
1 | 1 | 1 | ||||
B*n+C= | B*n− | B+ | C+2n | |||
2 | 2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
B*n+ | C+ | C=2n ⇔ | B=2 i | C+ | B=0 | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
1 | ||
T(n)=A*( | )n+4n−4 | |
2 |
1 | ||
T(0)=1=A*( | )0−4 | |
2 |
1 | ||
T(n)=5*( | )n+4n−4 | |
2 |
n | ||
T(n)= | *T(n−1)+n! | |
2 |
3 | ||
T(3)= | *4+3!=12=2*3! | |
2 |
4 | ||
T(4)= | *12+4!=24+24=48=2*4! | |
2 |
an−1 | ||
sn= | sn−1 | |
bn |
2 | ||
sn= | sn−1 | |
n |
2 | ||
2Tnsn= | nTn−1sn−1+2n!sn | |
n |
1 | ||
Tn= | (4s0+2∑k=1nk!sk) | |
2sn |
1 | ||
Tn= | (2s0+∑k=1nk!sk) | |
sn |
2n | ||
sn= | ||
n! |
n! | 2k | |||
Tn= | (2+∑k=1nk! | ) | ||
2n | k! |
n! | ||
Tn= | (2+∑k=1n2k) | |
2n |
n! | 1−2n | |||
Tn= | (2+2 | ) | ||
2n | 1−2 |
n! | ||
Tn= | (2+2n+1−2) | |
2n |
n! | ||
Tn= | * 2n+1 | |
2n |
1 | ||
Tn= | Tn−1+2n | |
2 |
1 | ||
bn= | ||
2 |
1 | ||||||||
sn= | sn−1 | |||||||
|
1 | ||
Tnsn= | Tn−12sn−1+2nsn | |
2 |
1 | ||
Tn= | (1+2∑k=1nk2k) | |
2n |
1 | ||
Tn= | (1+2((n−1)2n+1+2)) | |
2n |
1 | ||
Tn= | (5+4(n−1)2n) | |
2n |
1 | ||
Tn=5( | )n+4(n−1) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |