Oblicz pierwszy wyraz ciągu
kacha: Stosunek pierwszego wyrazu ciągu arytmetycznego do czwartego wynosi −2. Suma kwadratów drugiego
i czwartego wyrazu tego ciągu jest równa 27. Oblicz pierwszy wyraz tego ciągu
21 lut 11:27
tim: a
n = a
1 + r(n − 1)
np. a
4 = a
1 + 3r
a
22 + a
42 = 27
Pozamieniaj na a
1 oraz r. I masz układ równań z dwoma niewiadomymi.
21 lut 11:29
kacha: tyle wiem, nie wychodzi mi układ
21 lut 11:44
tim: a1 = −2a1 − 6r
3a1 = −6r
a1 = −2r
(a1 + r)
2 + (a1 + 3r)
2 = 27
a1
2 + 2a1r + r
2 + a1
2 + 6a1r + 9r
2 = 27
2a1
2 + 8a1r + 10r
2 = 27
2(−2r)
2 + 8(−2r)r + 10r
2 = 27
8r
2 − 16r
2 + 10r
2 = 27
2r
2 = 27
r
2 = 13,5
r =
√13,5 r = −
√13,5
a1 = −2
√13,5 a1 = −2
√13,5
ODPADA ROZWIĄZANIE
Adnotacja:
21 lut 11:53
tim:
r = √13,5 r = −√13,5
a1 = −2√13,5 a1 =
+2√13,5
DPADA ROZWIĄZANIE
21 lut 11:54
kacha: Dziękuję
21 lut 12:17