exp i sin
student:
podobno dla z∊R to działanie również działa i daje wynik ∊R. Ale skoro w liczniku mamy i, to
będzie tam liczba zespolona, a nie R. Więc jak ostatecznie dostaniemy R?
19 cze 18:15
jc: | i − i | |
| = 0, w liczniku mamy i, a wynik jest rzeczywisty. |
| 2 | |
19 cze 18:18
Adamm:
jeśli z jest rzeczywiste, to
| | eiz+e−iz | | (eiz)*+(e−iz)* | | eiz+e−iz | |
(cos z)* = ( |
| )* = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cos z
więc cos z jest rzeczywiste
19 cze 18:24
Adamm:
sprzężenie jest operacją liniową
19 cze 18:24
student : * to sprzęzenie?
19 cze 18:30
Adamm: tak
19 cze 18:34