Sprawdzić czy wielomian jest ciałem
zad: Sprawdzić czy wielomian F = F3[x]/(x2 + 2x + 2) jest ciałem i podać liczbę elementów F.
Wyznaczyc wielomian minimalny elementu α = x + 2 ∊ F nad F3
19 cze 14:07
jc: Czy wielomian jest ciałem?
Raczej: Czy iloraz jest ciałem?
f(x)=x2+2x+2
f(0)=2
f(1)=2
f(2)=1
Wielomian nierozkładalny.
Iloraz składa się z 9 elementów.
19 cze 14:26
zad: Chodziło o iloraz
Powinno być : sprawdzić czy F = F3.. jest ciałem..
19 cze 14:29
zad: Mala pomyłka. Miało być
F = F3[x]/(x3 + 2x + 2)
19 cze 14:31
jc: 0=(a−2)2+2(a−2)+2=a2+a+2
Wielomian minimalny a: W(y)= y2+y+2.
19 cze 14:37
jc: f(x)=x3+2x+2
f(0)=2
f(1)=2
f(2)=2
Wielomian nierozkładalny, iloraz jest ciałem.
Liczba elementów = 33=27.
0=(a+1)3+2(a+1)+2=a3+2a+2
a jest pierwiastkiem wielomianu y3+2y+2,
a ponieważ wielomian ten jest nierozkładany, więc jest to wielomian minimalny.
19 cze 14:42