Całka Riemanna
kasia: Całka Riemanna.
Funkcja jest całkowalna w sensie Riemanna, gdy ciąg uogólniony jej sum Riemanna jest zbieżny.
Moje pytanie:
Czy podziały scentrowane (z których liczymy sumę Riemanna) muszą być coraz drobniejsze, czy nie
mamy takiego założenia?
19 cze 12:14
kasia: I skoro jest to granica ciągu tych sum, czy może to też rozumieć jako sumę granic sum Riemanna?
19 cze 12:24
jc: Nie wiem, co to podziały scentrowane.
W posiadanych przeze mnie podręcznikach definiuję sumę dolną
(sumę pól prostokątów mieszczących się pod wykresem). Kres górny takich sum to całka
dolna. Jeśli całka górna = całka dolna, to wspólną liczbę nazywamy całką.
Dla funkcji stałej, suma może składać się z jednego składnika. Dla funkcji schodkowych,
o skończonej liczbie schodków, wystarczy skończona liczba składników. Czyli przedziały
nie muszą być coraz drobniejsze.
Jeśli całka istnieje, to można brać dowolną sumę (dowolny podział) taki, że długości
przedziałów maleją do zera, a długości przedziałów można mnożyć np. przez dowolną
wartości funkcji w poszczególnych przedziałach. W granicy otrzymamy to samo.
Dodam, że całka Riemanna (z funkcji ograniczone, tylko dla takich definicja ma sens)
istnieje ⇔ zbiór punktów nieciągłości funkcji ma miarę zero.
19 cze 12:43
kasia: Podziały scentrowane to znaczy, że jeżeli mamy podział odcinka, to w każdym tym kawałeczku
wybieramy sobie punkt.
I ten podział, razem z punktami w każdym kawałku, nazywamy podziałem scentrowanym.
19 cze 12:56
Mariusz:
Mnie to bardziej przypomina to co amerykańcy nazywają midpoint rule czy jakoś tak
czyli jako wysokość prostokąta bierzemy wartość funkcji dla x
znajdującego się w środku podprzedziału
Całką będzie granica sumy pól tych prostokątów gdzie najdłuższy podprzedział dąży do zera
lub liczba podprzedziałów dąży do nieskończoności
19 cze 13:13
jc: Dla funkcji stałej wystarczy podział na jeden przedział.
∫
05 1 dx = (5−0)*1=5 (ta jedynka to wartość np. w punkcie 3).
| | 1 | |
Przy okazji: ciąg Sn= |
| ∑k=1n f(k/n) może mieć granicę dla funkcji niecałkowalnej. |
| | n | |
19 cze 13:18
jc: Mariusz, wolę definicję z kresami. Potem jest dość oczywiste, że dla funkcji
całkowalnych, pewne sumy dążą do całki.
19 cze 13:20
Mariusz:
| | 1 | |
"Przy okazji: ciąg Sn= |
| ∑k=1n f(k/n) może mieć granicę dla funkcji |
| | n | |
niecałkowalnej."
jc czyli definicja z granicą nie jest poprawna ?
Mimo to można ją spotkać w niektórych podręcznikach czy tablicach
19 cze 14:26
kasia: Mariusz, x nie musi byc po środku tego podprzedziału.
19 cze 14:45
jc: Na pewno jest tam powiedziane, że dla każdej sumy ma wyjść tyle samo.
A to tylko jedna z możliwych sum. Oczywiście dla funkcji całkowalnych wszystko jet ok.
Trochę jak z granicami. Jak wiesz, że granica funkcji istnieje, możesz wstawić wybrany
przez siebie ciąg zbieżny i wynik będzie prawidłowy.
19 cze 14:45