Niech f(x) = p{x} , g(x) = x^2 , h(x) = xlnx. Zdecyduj , które zdania sa poprawn
Mateusz: Niech f(x) =
√x , g(x) = x
2 , h(x) = xlnx. Zdecyduj , które zdania sa poprawne:
f∊w(g) , h∊ O(2h+1) , g∊(−)(h)
g∊w(g) , f+h∊(−)(h) , g∊w(h)
g∊w(2g) , h∊Ω(h) , g+h ∊ (−)(h)
chciałem się spytać o co tu chodzi, bo w(g) czyli funkcje które rosną szybciej niż g , czy
zdanie 1 np.
jest fałszywe bo f nie należy do tych funkcji ? Proszę o jakąś wskazówkę i z góry dziękuję
17 cze 22:26
iteRacj@: Czy zapis w(g) to ω(g)?
17 cze 22:29
Mateusz: tak dokładnie
17 cze 22:30
Mateusz: f∊ω(g) , h∊O(2h+1) , g∊θ(h)
g∊ω(g) , f+h∊θ(h) , g∊ω(h),
g∊ω(2g) , h∊Ω(h) , g+h∊θ(h)
17 cze 22:37
iteRacj@:
Odpowiedź na pytanie z 22:26 → tak.
Zapis f∊ω(g) oznacza, że funkcja f jest asymptotycznie większa od funkcji g,
| | g | |
czyli granica ilorazu |
| musiałaby wynosić 0, a to jest nieprawda, bo f(x)=√x rośnie |
| | f | |
wolniej niż g(x)=x
2.
17 cze 23:07
iteRacj@:
Funkcja f jest asymptotycznie niewiększa od funkcji h, funkcja h jest asymptotycznie niewiększa
od funkcji g.
17 cze 23:10
iteRacj@: I z tego wynika np. że jest prawdą f+h∊θ(h) ale g+h∊θ(h) nie jest prawdziwe.
17 cze 23:19