ciąg
xyy: Iloczyn wyrazu siódmego i siedemnastego w ciągu geometrycznym jest równy 441
Oblicz wyraz a12 tego ciągu
17 cze 22:20
wredulus_pospolitus:
a
7 = a
12*q
7−12 = a
12*q
−5
a
17 = a
12*q
17−12 = a
12*q
5
to a
7*a
17 = ....
17 cze 22:23
Eta:
a7*a17=a122 ⇒ a12=21
17 cze 22:23
Eta:
lub a12= −21
17 cze 22:25
Mila:
a7=a1*q6
a17=a1*q16
a1q6*a1q16=441
a12*q22=441
(a1*q11)*(a1*q11)=441⇔
a12*a12=441
a12=21 dla dodatnich wyrazów ciągu
lub a12=−21 dla ujemnych wyrazów ciągu
17 cze 22:49
Stan:
Ale się Mila męczysz, po co obliczasz a1?, to jest niepotrzebne, ale szablon szkolny to
szablon, trzeba się go kurczowo trzymać, bez a1 nic wg Ciebie nie da się zrobić
18 cze 00:10
18 cze 00:24
P-aj:
Widzisz tam gdzieś obliczone a1 ?
Jakoś nigdy nie widziałem Twoich wzorcowych rozwiązań.
Spać nie możesz , to licz barany a nie hejtuj pomagających.
18 cze 18:06