całka
Edek: Proszę o wskazanie błędu:
| | x+3√x+6√x | |
∫ |
| dx = |
| | x(1+3√x) | |
podstawiam
x=t
6 , dx=6t
5dt
| | t6+t2+t | | t6(t5+t+1) | |
= ∫ |
| 6t5dt = 6∫ |
| dt = |
| | t6(1+t2) | | t6(t2+1) | |
| | t5 | | t | | 1 | |
= 6∫ |
| dt + 6∫ |
| dt + 6∫ |
| dt = |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | t5+t3−t3 | | 2t | | 1 | |
= 6∫ |
| dt + 3∫ |
| dt + 6∫ |
| dt = |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | t3(t2+1) | | t3 | |
= 6∫ |
| dt − 6∫ |
| dt +3ln|t2+1|+6arctg(t)= |
| | t2+1 | | t2+1 | |
| | t3+t−t | |
= 6∫t3dt − 6∫ |
| dt + 3ln|3√x+1|+6arctg(6√x) = |
| | t2+1 | |
| | t3+t−t | |
= 6∫t3dt − 6∫ |
| dt + 3ln|3√x+1|+6arctg(6√x) = |
| | t2+1 | |
| | 23√x2 | | t(t2+1) | | t | |
= |
| − 6∫ |
| dt + 6∫ |
| + 3ln|3√x+1|+6arctg(6√x) = |
| | 3 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | 23√x2 | | 2t | |
= |
| − 6∫tdt + 3∫ |
| + 3ln|3√x+1|+6arctg(6√x) = |
| | 3 | | t2+1 | |
| | 23√x2 | |
= |
| − 33√x + 3ln|3√x+1| + 3ln|3√x+1|+6arctg(6√x) = |
| | 3 | |
| | 23√x2 | |
= |
| − 33√x + 6ln|3√x+1| +6arctg(6√x) |
| | 3 | |
no i właśnie tutaj mam problem:
w odp. jest lnx + 6arctg(
6√x) co chyba jest złym pomysłem
pochodna wyniku także nie daje mi znowu tej całki
proszę o pomoc lub podpowiedź
21 lut 11:11
Basia:
można prościej od tego miejsca
dzielimy
t
5 +t+1 : t
2+1 = t
3−t
−t
5−t
3
−−−−−−−−−−−−−−
−t
3+t+1
t
3+t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2t+1
| | 2t+1 | |
I = ∫(t3−t) dt + ∫ |
| dt = |
| | t2+1 | |
| t4 | | t2 | | 2t | | 1 | |
| − |
| + ∫ |
| dt + ∫ |
| dt |
| 4 | | 2 | | t2+1 | | t2+1 | |
u=t
2+1
du = 2tdt
| t4 | | t2 | | du | |
| − |
| + ∫ |
| du + ln|t| = |
| 4 | | 2 | | u | |
| t4 | | t2 | |
| − |
| + ln|u|+ln|t| = |
| 4 | | 2 | |
| t4 | | t2 | |
| − |
| + ln(t2+1)+ln|t| = |
| 4 | | 2 | |
| x2/3 | |
| − U{x1/3{2} +ln|x1/6*(x1/3+1)| |
| 4 | |
po pomnożeniu przez 6 będzie to samo
Twój wynik jest dobry
Błąd jest w odpowiedziach
Jeśli to Krysicki, Włodarski (a zdaje mi się, że tak) to jest tam co najmniej kilkanaście
błędnych odpowiedzi. Kiedyś miałam je nawet spisane, ale kartka mi zginęła.
21 lut 11:44
Edek: acha, no dobra, wielkie dzięki Baśka
21 lut 11:55
Edek: może spytam jeszcze tylko o jedno. Coś chyba gubię w tym przykładzie :
podkładam x+1=t
2 , dx=2tdt
| | 2tdt | | tdt | | dt | |
= ∫ |
| = 2∫ |
| = 2∫ |
| = |
| | t4/3+t | | t(3√t+1) | | 3√t+1 | |
podkładam
3√t=u
3 , dt=3u
2du
| | 3u2du | | u2du | | (u+1)(u−1)+1 | |
= 2∫ |
| = 6∫ |
| = 6∫ |
| du = |
| | u+1 | | u+1 | | u+1 | |
| | du | | u2 | |
= 6∫(u−1)du + 6∫ |
| = 6* |
| − 6*u + 6ln|u+1| = |
| | u+1 | | 2 | |
= 3t
2/3 + 6t
1/3 + 6ln|t
1/3+1| =
= 3t
2/3 + 6t
1/3 + 6ln|t
1/3+1| =
= 3
3√x+1 + 6
6√x+1 + 6ln|
6√x+1+1| + C
wyszło mi tak, a w odp. jest
−6ln|
6√x+1+1|+2
√x+1−3
3√x+1+6
6√x+1 + C
i znowu nie mogę dojść, czy to ja gdzieś robię źle, czy to znowu odp. źle podają
21 lut 12:18
Basia:
błąd jest tutaj
3√t = u3
ale to chyba tylko zapis pomyliłeś, bo dalej jest dobrze
t = u3
dt = 3u2 du
i nie widzę nigdzie błędu, ale jeszcze sama przeliczę
21 lut 12:29
Edek: tak, tak na kartce mam t=u
3 
po prostu szybko pisałem i nie zauważyłem
21 lut 12:32
Basia:
Jednak jest błąd. Zaraz napiszę
21 lut 12:33
Basia:
To drobny błąd
| | 6u2 | |
= |
| −6u+6ln|u+1| dotąd dobrze, potem minus zgubiłeś |
| | 2 | |
3(t
1/3)
2 − 6t
1/3+6ln|t
1/3+1| =
3
3√t2−6
3√t + 6ln|
3√t+1| =
3
3√x+1−6
6√x+1 + 6ln|
6√x+1+1}
i nie chce być inaczej
21 lut 12:43
Edek: ach no tak

jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko
21 lut 12:52
AS: Moja propozycja
Podstawienie:
1 + x = t
6 dx = 6*t
5dt
| | t5dt | | t2dt | |
J = 6∫ |
| = 6∫ |
| |
| | t4 + t3 | | t + 1 | |
| | 1 | |
J = 6∫(t − 1 + |
| )dt |
| | t + 1 | |
| | t2 | |
J = 6{ |
| − t + ln(t + 1)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
J = 6*( |
| 3√1 + x − 6√1 + x + ln(6√1 + x + 1)) + C |
| | 2 | |
21 lut 13:00