pole
nick:
Oblicz pole trójkąta o bokach długości : √5, √13, √26
17 cze 20:22
Eta:
P=3,5 [ j2]
♥♥♥♥♥♥♥♥
17 cze 20:24
Eta:
P=10−6,5=3,5
17 cze 20:34
janek191:
| | 7 | |
P = 0,5*√5*√13 * |
| = 3,5 |
| | √65 | |
17 cze 20:36
Mila:

Z tw. cosinusów:
√52=13+26−2*
√13*26cosβ
5−39=−2*13
√2cosβ
34=26
√2cosβ
17 cze 20:41
Eta:
17 cze 20:43
Eta:
zadanie z VII kl
17 cze 20:47
jc: j2=−1 ?
17 cze 20:52
Eta:
[j
2] −− jednostek kwadratowych
17 cze 21:01
jc: Co to jest jednostka kwadratowa?
17 cze 21:29
Eta:
Oj tam, oj tam
17 cze 21:45
jc: Punkt mniej, być może decydujący punkt

Ale to nie ja piszę sprawdziany.
17 cze 21:55
Eta:
O co kaman?

Tak w średniej szkole podajemy pole P= 12[j
2]
17 cze 22:01
Eta:
Przykład:
Oblicz pole prostokąta o wymiarach 6 i 8
P=48[j2]
17 cze 22:03
Eta:
I jaki "punkt mniej" ? za co ?
Zwykłe "czepiactwo"
17 cze 22:05
jc: W takim razie wrócę do pytania: co oznacza jednostka kwadratowa?
Dlaczego oznaczamy ją j2 i dlaczego j2 umieszczone jest w nawiasie?
W jakiej szkole tak się uczy? bo na pewno nie na studiach.
17 cze 22:09
jc: No to lepiej tak nie pisać i nikt nie będzie się czepiał.
17 cze 22:10
Eta: 
17 cze 22:12
Stan:
jc jak nie wiesz, do się doucz
18 cze 00:32
jc: To może wskaż jakieś źródło.
Dowiedziałem się tylko, że jeśli długość mierzy się w metrach, to pole wyraża się
w metrach kwadratowych itp. i to właśnie jest jednostka kwadratowa.
3m * 5m = 15 m2
To jedna nie to samo, co 3*5 = 15 [j2].
Stąd moje pytanie: czym jest j i dlaczego j2 zostało umieszczone w nawiasie kwadratowym.
18 cze 09:21
18 cze 09:59
piotr: Pole powierzchni mierzymy jednostkami miary pola, którymi są kwadraty jednostkowe.
Taką jednostką może być kratka w zeszycie, ma ona kształt kwadratu.
Ogólnie jednostką pola jest każdy kwadrat, jednak najczęściej używane są:
1 mm2 (milimetr kwadratowy − kwadrat o boku 1 milimetra),
1 cm2 (centymetr kwadratowy− kwadrat o boku 1 centymetra),
1 dm2 (decymetr kwadratowy − kwadrat o boku 1 decymetra),
1 m2 (metr kwadratowy − kwadrat o boku 1 metra),
1 km2 (kilometr kwadratowy − kwadrat o boku 1 kilometra),
1 a (ar − kwadrat o boku 10 metrów),
1 ha (hektar − kwadrat o boku 100 metrów).
18 cze 10:05
jc: Piotrze, to by miało pewien sens, gdyby było powiedziane, że
j jest jednostką długości,
wymiary wynoszą: √5j, √13j, √26j,
wtedy pole = 3,5j2
lub w tabeli
a [j], b [j], c [j], pole [j2]
√5, √13, √26, 3,5
Powyżej było jednak zupełnie inaczej.
To trochę tak, jakby powiedzieć, że cena książki wynosi 17 [j].
18 cze 13:33
Mariusz:
jc niedługo napiszesz że j2=−1
19 cze 17:06
jc: Mariusz, już napisałem. Spójrz wyżej.
19 cze 17:24