wykres
matmat: Jeżeli rysuję wykres odwrotny w tym samym układzie współrzędnych, to wystarczy, że we wzorze
zamienię ze sobą x i y?
17 cze 18:29
6latek: Jesli chodzi o wykres to wykres funkcji odwrotnej jest symetryczny wzgledem prostej y=x
17 cze 18:36
6latek: A to chcesz zrobic to nie bo np wykresem funkcji odwrotnej dla y=x2 x∊<0,∞) jest funkcja
y=√x
17 cze 18:39
matmat: Jeżeli zamienię x z y, to odwrotna wyjdzie taka jak tobie
17 cze 18:44
matmat: nie ma przeciez roznicy czy wyznacze x i zamienie x na y, czy najpierw zamienie, a potem
wyznacze y
17 cze 18:46
6latek: Moze zle sie rozumiemy ale dla mnie to bedzie tak
y=x2 zamieniam miejscami i mam x=y2 a to nie jest to samo
17 cze 18:48
6latek: co y=√x
17 cze 18:50