Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 32 i tworzy z bokiem AC kąt
Paweł: | | 4 | |
Wysokość CD trójkąta ABC ma długość 32 i tworzy z bokiem AC kąt α taki, że cosα = |
| , oraz |
| | 5 | |
| | 15 | |
z bokiem BC kąt β, taki że β = |
| . Oblicz długość boków trójkąta ABC. |
| | 8 | |
21 lut 11:10
tim: taki, że ... β = 15/8 ..
Uzupełnij zapis.
21 lut 11:12
Paweł: Nie ma tu nic niestety do uzupełnienia. Zadanie wygląda tak samo jak jest w książce.
21 lut 11:15
tim: A może masz odpowiedź.
\
21 lut 11:16
Paweł: |AC| = 40, |BC| = 68 |AB| = 84, z pierwszą długością nie ma problemu ale pozostałe 2 nie wiem
jak wyprowadzić
21 lut 11:17
tim: więc rozwiąż tu na forum zadanie, gdzie przez β będzie tg.
Pokaż wynik tu.
Już kiedyś zadanie było rozwiązywane. Błąd w druku.
21 lut 11:20
Paweł: Wychodzi idealnie, dzięki za nakierowanie
21 lut 11:30