ciągi
tomek: | (n+1)4−(n+2)4 | |
| |
| (n+1)4+(n+2)4 | |
17 cze 17:45
PW: No ładny.
17 cze 17:51
tomek: 
Polecenie: Oblicz granice ciągu
17 cze 17:56
PW: Podzielić licznik i mianownik przez (n+2)4.
17 cze 18:01
tomek:
17 cze 18:23
nie płacz: matematyka jest piękna
17 cze 18:48
6latek: Ten przyklad jest we wszystkich zbiorach zadan
Jesli nie potrafisz zrobic tak jak podpowiada PW to zobacz do tablic i tak masz wzor na
dwumian Newtona i mosz sam policzyc
Pewnie nie chce sie liczyc bo to troche liczenia
17 cze 18:53
6latek: (a+b)4= a4+4a3b+6a2b2+4ab3+b4
==================================
17 cze 18:57
6latek: Albo popatrzec i pomyslec
W minowniu masz dodawanie wiec napewno bedzie 2n
4
W liczniku masz odejmowanie wiec bedzie n
4−n
4 wiec napewno nie dostaniesz wielomianu stopnia
czwartego
(maksymalnie stopnia trzeciego
bedziesz mial cos takiego
| | n3+......... | |
lim n→∞ |
| wiec granica takiego ciagu wynosi 0 gdy n dazy do |
| | 2n4+........ | |
nieskonczonosci
17 cze 19:02
Eta:
Mianownik rośnie szybciej niż licznik ⇒ g=0
17 cze 19:06
6latek: Dzien dobry
Eta
17 cze 19:08
Eta:
Witam
17 cze 19:09
Leszek: Mozna przed kazdy nawias wylaczyc n
4 i uproscic !
W ten sam sposob mozna obliczyc granice ciagu :
| | ( 2n +1)7 − ( n+2)7 | |
an = |
| |
| | ( n+1)7 + (n +3)7 | |
17 cze 19:17
Mila:
tomek
wg wskazówki
PW
17 cze 19:23
Leszek: | | ( 2n +1)n − ( n+1)n | |
@tomek oblicz granice ciagu : an = |
| |
| | (2n+3)n | |
17 cze 19:37
Eta:
Po co się tak "popisywać" ? w tak banalnym zadaniu
17 cze 20:14
jc: To po prostu kolejny przykład, a że trochę innej natury...
17 cze 20:49