Kąt skierowany
Przeciętny uczeń: Zaznacz w układzie współrzędnych kąt skierowany α (podaj współrzędne punktu P na końcowym
ramieniu kąta, wiedząc, że sinα=−2/3 i α∊(270,360)
17 cze 16:22
wredulus_pospolitus:
17 cze 16:35
Leszek: W ukladzie wspolrzednych (x,y)
| | y | |
sin α = |
| i sin α = −2/3 ⇒ y = −2 , x = √5 |
| | √x2 + y2 | |
17 cze 16:36
wredulus_pospolitus:
procedura
1) rysujemy układ współrzędnych
2) odnajdujemy ćwiartkę o która nam chodzi
3) bierzemy do łapki cyrkiel (tak ... cyrkiel)
4) zaznaczamy w danej ćwiartce wycinek okręgu o środku w środku układu współrzędnych i
promieniowi równemu mianownikowi ułamka
5) przecięcie się łuku okręgu z x=2 wyznacza nam punkt
6) łączymy punkt z początkiem układu współrzędnych
7) zaznaczamy kąt α
17 cze 16:37
UCZEN: To kto dobrze przedstawil rozwiazanie ? ? ?
17 cze 17:16
Leszek: Popatrz do podrecznika , sin α = y/r , r = √ x2 + y2
17 cze 17:22
Leszek: Czyli P(√5 , −2) , wykonaj rysunek , odcinek o dlugosci x = √5 mozna skonstruowac:
ztrojkata prostokatnego : x = √12 + 22
17 cze 17:26
Eta:
"procedura"...
17 cze 20:17