zagadnienia poczatkowe
Oliwia: zagadnienia poczatkowe czy ktos moze napisac mi schemat jak to robic gdyz nie mam zielonego
pojecie od czego zaczacnp na tym przykladzie
y'+y=et y(0)=0,5
17 cze 13:11
Jerzy:
y' + f(t)*y = e
t i f(t) = 1
y = C*e
−∫f(t)dt = C*e
−t
Uzmienniamy stałą:
y = C(t)*e
−t
y' = C'(t)*e
−t − C(t)*e
−t
Podstawiamy do równania:
C'(t)*e
−t − C(t)*e
−t + C(t)*e
−t = e
t
C'(t)*e
−t = e
t
C'(t) = e
2t
Całkujemy:
Zatem:
| | 1 | | 1 | |
y(t) = ( |
| e2t + C1)*e−t = |
| et + C1e−t |
| | 2 | | 2 | |
Stała C
1 wyznaczamy z warunku poczatkowego:
| | 1 | |
0,5 = |
| e0 + C1e0 ⇔ C1 = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Ostatecznie: y(t) = |
| et |
| | 2 | |
17 cze 14:56