matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierownosci wykladnicze
Tomek:
5*4
x
+2*25
x
≤7*10
x
Proszę o pomoc, nie rozumiem nic...
16 cze 18:08
Mila:
5*2
2x
+2*5
2x
≤7*2
x
*5
x
/ : (2
x
*5
x
)
2
5
5*(
)
x
+2*(
)
x
≤7
5
2
5
(
)
x
=t, t>0
2
5
+2*t≤7 /*t
t
2t
2
−7t+5≤0 Δ=9
7−3
7+3
5
t
1
=
=1 lub t
2
=
=
4
4
2
5
(t−1)*(t−
)≤0
2
5
1≤t≤
2
5
5
1≤(
)
x
≤
2
2
5
5
5
(
)
0
≤(
)
x
≤(
)
1
2
2
2
0≤x≤1
=============
16 cze 18:22