Rachunek pp
Pawlo: 1. O zdarzeniach A,B wiemy że P(A) = 0,8 i P(B) = 0,3. Minimalna wartość P(A∩B) wynosi?
Wydaje mi się, że 0. Czy mógłby mnie ktoś upewnić w tym?

2. X ma rozkład N(−1,2). Największe prawdopoodbieństwo ma zdarzenie:
a) −4<x<−3
b) −5<x<−4
c) −2<x<−2
d) −3<x<−2
Nie wiem jak się za to zabrać w ogóle.
3. Zmienna losowa X ma funkcje charakterystyczną φ(t) = (jakas tam funkcja)
P(X=1) wynosi?
(ogólnie chodzi mi o sposób rozwiązania takiego zadania)
4. Zmienna losowa X ma rozklad poissona. Wiadomo, że F(1) = 1/8. ile wynosi EX?
5. Gestosc zmiennej losowej ciagle X wyraza sie wzorem ( tutaj wzor ). Niech Y = X
2. Oblicz EY
Potrzebuje wskazówek/ sposobów rozwiązania zadań tego typu. Z góry dzięki!
16 cze 15:09
iteRacj@:

Minimalna wartość P(A∩B) to 0,1. Maksymalna 0,3.
16 cze 15:16
iteRacj@: Resztę już ktoś inny podpowie, ja wychodzę : )
16 cze 15:17
Pawlo: Okay dzięki iteRacj@

Myślałem, że to bardziej podchwytliwe
16 cze 15:18
Pawlo: Ktoś coś?
16 cze 15:41
wredulus_pospolitus:
2.
Tak na 'chłopski rozum'.
Pomijając (c) wszystkie inne odpowiedzi mają przedział długości '1'
więc prawdopodobieństwo będzie miał przedział, który jest 'najbliżej' EX = −1
Dlatego odp (d)
16 cze 18:30
wredulus_pospolitus:
3.
Jeżeli X ma rozkład ciągły to f(X=k)
= 0 
(prawdopodobieństwo otrzymania KONKRETNEJ
wartości wynosi 0)
16 cze 18:31