Promien zbieżności szeregu
sunny: Hej! Mam takie zadanie:
Wyznacz promień zbieżności szeregu: ∑(n!/2n)*(x−1)n
Rozwiązałam to w ten sposób:
x−1=t
lim(n−>∞) | ((n+1)!/2(n+1))*(2n/n!)|=∞
więc R=0
t=0
x−1=0
więc x=1, czyli szereg jest zbieżny tylko dla x=1?
Bardzo proszę o wytłumaczenie tej końcowej fazy obliczeń.
Podrawiam
16 cze 13:27
sunny: W granicy chodzi oczywiście o 2 podniesione do potęgi n+1.
16 cze 13:28
jc: | (n+1)! | | n! | | n+1 | |
| : |
| = |
| →∞ |
| 2n+1 | | 2n | | 2 | |
Tak, jak piszesz, szereg zbieżny jedynie dla x=1.
16 cze 14:23
sunny: W takim razie promień zbieżności wynosi 1?
16 cze 14:27
jc: Nie, promień zbieżności = 0.
16 cze 14:34