Próby złota
Kanapka: Jubiler ma dwa kawałki złomu złota. W jednym złomie złoto jest próby 0,960, a w drugim złoto
próby 0,582. W jakim stosunku wagowym powinien wziąć ilości tych dwóch rodzajów złomu złota,
aby otrzymał złoto próby 0,750?
16 cze 11:46
PW: Oznaczmy literą "z" masę złota w stopie powstałym z połączenia masy m
1 złota o próbie 0,960 i
masy m
2 złota o próbie 0,582.
Zgodnie z warunkami zadania ma być.
(1) z = 0,750({m
1+m
2)
(2) z = 0,960m
1+0,582m
2,
po podstawieniu (2) do (1)
0,960m
1+0,582m
2 = 0,750(m
1+m
2)
0,210m
1 = 0,168m
2
16 cze 12:50
ufff.. jak gorąco:

Metoda"kubełkowa"
0,960x+0,582y=(x+y)*0,750
0,210x=0,168y
x/y=...=5/4
x : y=5: 4
♥♥♥♥♥♥♥♥♥
16 cze 15:39
Eta:
Mała poprawka:
x/y=4/5
to x : y= 4:5
lub y : x= 5:4
16 cze 22:36
PW: Rozumiem że to były kubełki po lodach
17 cze 09:38
nadal gorąco...:

są i kubełki z lodem...
17 cze 10:01
Eta:
Hmm ....ale ta butla jest pusta
17 cze 19:08
Kanapka: Ojej, dziękuję bardzo <3 to było zdecydowanie prostsze niż myślałam
19 cze 18:29
20 cze 17:22