Algebra liniowa
Zagubiony w całkach:
3. wyznaczyć wartości własne przekształcenia liniowego L:R
3→R
3 danego
wzorem L(x,y,z)=(x−y+2z,3y−z,4z) oraz dla jednej z nich (wybranej dowolnie)
wyznaczyć przestrzeń własną.
Rozwiązanie:
Niech B={(1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)} − bazy kanoniczne
a) Wyznaczmy macierz endomorfizmu L w bazie B:
L(1,0,0)=(1,0,0)
L(0,1,0)=(−1,3,0)
L(0,0,1)=(2,−1,4)
| | ⎧ | 1 −1 2 | |
| A= | ⎨ | 0 3 −1 | (No założmy ze ten twór to macierz 3x3)
|
| | ⎩ | 0 0 4 | |
b) Wyznaczmy wartości własne endomorfizmu L:
| | ⎧ | 1−λ −1 2 | |
| det(A − λI)=0 ⇔ det det A= | ⎨ | 0 3−λ −1 | = 0
|
| | ⎩ | 0 0 4−λ | |
⇔ λ=1 lub λ=3 lub λ=4
c) Wybieram λ=1 , czyli
Wektor v=(x,y,z) w bazie B ma współrzędne [v]
b=[x,y,z]
Teraz powstaje mi ukłąd równań:
I w tym pomomencie nie wiem co dalej, to znaczy wiem tylko na lekcjach nigdzie
zer nigdy nie bylo.... we wszystkich przykłądach bylo , np. x=2y i y,z∊R